Vriendenclub viert eeuw

GRONINGEN/HAREN – Een groep studenten richtten 99 jaar geleden de Groninger Biologen Club op. De naam is inmiddels veranderd, maar de vereniging is nog steeds actief.

Door Ingrid de Vries

De Lustrumcommissie GBC 100 jaar: Joost van der Laan, Margot van den Beukel, Yvonne Rietstra, Elke Sander en Bindert Algra. (© Foto: Ingrid de Vries)

In een gezellige kamer in de Linnaeusborg, het groene gebouw op het Zernikecomplex, is de Groninger Levenswetenschappen Vereniging Idun (verkort: GLV Idun, red.) te vinden. Deze studievereniging organiseert activiteiten voor studenten die de opleiding ‘biologie’ of ‘Life Science & Technology’ volgen. Een belangrijke taak is weggelegd voor de ‘Lustrumcommissie GBC 100 jaar’: ervoor zorgen dat 21 september 2019 een onvergetelijke dag wordt.

Op die datum wordt namelijk het honderdjarig bestaan van de studievereniging gevierd in de Biotoop in Haren. De voorbereidingen voor dit evenement zijn nu al bijna een jaar in gang. Het evenement richt zich op mensen die interesse hebben in biologie, wetenschap, technologie of de Biotoop. Yvonne Rietstra (20) is voorzitter van de commissie en legt uit: “Dit wordt ook wel gezien als een reünie van biologiestudenten. Bezoekers krijgen de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en herinneringen op te halen.”

Biologie

Het feest is in Haren: de plaats waar de opleiding biologie gevestigd was en waar in 1919 de studievereniging ontstond. Margot van den Beukel (21) is de huidige secretaris van GLV Idun en vertelt: “Voor zover we kunnen nagaan was de GBC in het begin vooral een vriendenclub van biologiestudenten: mensen met een fascinatie voor dieren of planten. Zij ondernamen gezamenlijk een activiteit, zoals een vogelexcursie of kamperen in de natuur.”

De oorspronkelijke vriendengroep is inmiddels uitgegroeid tot een studievereniging van 1700 leden. Voorzitter Jurre Roeleveld (21): “We zijn nu zelfs de grootste vereniging van de faculteit.” Door een fusie met de studievereniging voor ‘Life Science & Technology’ werd de naam GBC veranderd naar GLV Idun. Margot: “Onze studievereniging is nu veel breder geworden, omdat we er niet alleen zijn voor de biologiestudenten. Natuurlijk blijft biologie nog steeds een belangrijk onderwerp, maar het gaat ook over techniek en biomedische wetenschappen.” Die samenwerking lijkt goed uit te pakken. GLV Idun is uitgeroepen tot de meest duurzame studievereniging van de universiteit.

Ben Feringa

De faculteit groeit en er is een toename in het aantal internationale studenten. De studenten juichen deze ontwikkelingen toe. In de valt bovendien veel moois te beleven. Sommigen hebben colleges meegemaakt van Nobelprijswinnaar Ben Feringa, over onder meer ‘moleculaire reactiviteit’. “Nou ja, ik niet,” vertelt Bindert Algra (20), “ik zou les van hem krijgen, maar toen ontving hij de Nobelprijs voor Scheikunde.”

In 99 jaar kan er veel veranderen. Toch lijkt de basis van de studievereniging nog steeds hetzelfde. Als het aan de bestuursleden van GLV Idun ligt, blijft hun studievereniging een plek waar iedereen zich thuisvoelt en samen werkt aan de toekomst. Margot: “De mensen zijn hier over het algemeen heel relaxed en dat is volgens mij altijd zo geweest. We houden van de natuur en van de wereld om ons heen. Ooit was dit een reden om de GBC op te richten en dat zal altijd de reden blijven.”

Inschrijven voor het evenement op 21 september 2019 is al mogelijk. Hiervoor kan een mail worden gestuurd naar: gbc100jaar@idun.nl.

 

 

Groninger Gezinsbode
19 september 2018
https://gezinsbode.nl/2018/09/19/vriendenclub-viert-eeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s